Nyheter

Näringslivsprofilerna som sommarpratar

I veckan presenterades årets Sommarvärdar av Sveriges Radio P1. Av de 58 är fem stycken riktiga tungviktare inom det svenska näringslivet.

Först ut den 7 juli är Lennart Käll, vd för det statliga spelbolaget Svenska Spel. Har tidigare haft samma position på ICA-banken, SEB-finans och Ticket.

– Mitt Sommar ska handla om dagen när någon annan tog sig rätten att förändra mitt liv för en spelförlust. Gärningsmännen dömdes men kunde promenera från rättegången i väntan på fängelseplats medan jag fick poliseskort och ett liv med personskydd. Berättar Käll för SR.

Den 13 juli är det dags för Birgitte Bonnesen, koncernchef och vd för Swedbank där hon även arbetat halva sitt liv och tidigare varit chef för såväl den svenska som baltiska verksamheten. Utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans Affärer och valdes nyligen till ordförande i Svenska Bankföreningen. Bonnesens sommarprat handlar rötter, värderingar, om att ta vara på chanser och om att hantera motstånd.

Den legendariska företagsledaren Rune Anderssons sommarprat sänds den 28 juli. Andersson var vd och styrelseordförande för industrikoncernen Trelleborg 1983–2002, men har även varit styrelseordförande för bland andra Electrolux, SSAB och Getinge. Grundare och styrelseordförande för Mellby Gård AB. Därtill var han delaktig i att bygga upp nuvarande Luleå Tekniska Universitet, där han även är hedersdoktor, samt är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Den 7 augusti är det dags för Barbro Ehnboms sommarprat. Ehnbom som har en internationell karriär inom läkemedelsindustrin och som stjärnanalytiker på Wall Street. Hon har bland annat grundat nätverket BBB, Barbros Best and Brightest, tilldelats utmärkelsen Female Economist of the Year och blev år 2015 utsedd till Årets Förebild av nätverket Klara K och Årets Läkemedelsprofil i Sverige av Läkemedelsmarknaden.

– Mitt Sommar kommer handla om nu och då – dagar på Wall Street i proper dräkt och glasögon med fönsterglas och nätter på Studio 54 med jet-set-folket. Från en mansvärld till de duktiga tjejernas. Från Elvis Presley till Mozart. Några anekdoter från New York-livet inklusive blind date med en Donald Trump. Berättar Ehnbom för SR.

En vecka senare, den 14 augusti, intar Percy Nilsson etern. Nilsson som startade egen byggfirma som 20-åring är idag entreprenör, företagare, idrottsledare och arenabyggare som bland annat ligger bakom Malmö Arena och köpcentret Emporia. År 2003 valdes Nilsson till Malmöambassadör och år 2008 till Årets skåning.

// Läs hela listan med årets Sommarvärdar här //