Nyheter

Vi har blivit med Art Director!

VISA BILDTEXT
Åsa Kax Ideberg

Centrum för Näringslivshistoria har för första gången anställt en art director/designer. Åsa Kax Ideberg, med erfarenheter från arkivvärlden och mängder av företag, ansvarar från med början av september för företagets grafiska uttryck och form i våra projekt.

Hur känns det att vara på plats?
– Idag kom Mac:en på plats och jag slipper PC:n, så nu är allt frid och fröjd. Nej, men givetvis så känns det pirrigt. Jag har varit egenföretagare i 19 år och nu är jag redo för teamwork på riktigt. När jag såg annonsen så kändes det som att det stod mitt namn på den. Jag sökte direkt, det var det enda jobbet jag sökte. Som person älskar jag historia och i mitt eget företag har jag nästan blivit nischad som ”arkivdesigner” och även arbetat med både stora och små företag i näringslivet.

Och vad kommer du att göra?
– Min roll på företaget är ganska öppen. Men jag är som person mer av en utvecklare än en förvaltare. Så det känns väldigt spännande att företaget är så expansivt och att verksamheten är så bred. Jag kommer att titta över allt det grafiska material som görs och ansvara över formgivningen i de externa uppdragen. I en del av dem kommer jag att vara med från ax till limpa och i en del kommer jag vara beställare till de art directors som vi redan arbetar med. Centrum för Näringslivshistoria har kontakt med flera mycket bra formgivare. Jag har idag bläddrat i både Vin & Sprit-boken och A&E DESIGN – The book. Båda är väldigt, väldigt fina.
Att hålla en relation till våra leverantörer, som tryckerier, blir också en viktig del i jobbet.

Var börjar man?
– Då det inte funnits någon formgivare internt tidigare tror jag att det är viktigt att hitta ett övergripande paraply. Inom ramen för företagets grafiska profil handlar det om att få till en helhet. Och det gäller ju också våra externa uppdrag. Där ska man hitta en form som passar berättelsen och kunden. Men det vore ju super om läsarna direkt kan se vilka produkter som kommer från vårt förlag också.

Läs mer om oss som jobbar här