Nyheter

Årets affärsbragd till e-handelskung

Per Svärdson, Apotea, fick idag Svenska Dagbladets Affärsbragd 2017. Mycket välförtjänt, säger vår vd Alexander Husebye som sitter i juryn för bragdpriset.

Pär Svärdson är entreprenören och ”ehandelskungen” som bland annat grundat Adlibris, Happy Yachting och Vinoteket, och som numera driver apotekskedjan Apotea. På så sätt har han fortsatt utvecklingen av en bransch som redan genomgått stora förändringar genom åren.

Idag tilldelades han Årets Affärsbragd 2017 av Svenska Dagbladet. Motveringen löd:

Med en känsla för kundens bästa närmast hjärtat och med modet att utmana en etablerad bransch har årets vinnare gjort en lika viktig som framgångsrik välgärning – en insats där e-handeln blev rätt medicin

Per Svärdson är internethandelsmannen bakom framgångar som Adlibris och Apotea. Det var när Pär Svärdson och hans grundarkollegor sålde Adlibris till Bonnier 2011 som de hittade ett bolag som behövde hjälp. Sjätte AP-fonden ägde ett nätapotek, Familjeapoteket, som var i rätt dåligt skick. Svärdson och kollegorna tog över företaget, döpte om det till Apotea och bara efter ett halvår gick det med vinst.

I en tidigare intervju med Svenska Dagbladet berättade Pär Svärdson att grejen med entreprenörskap är att gå hela vägen, testa gränserna, göra det som ska göras så bra som det går. Att förändra rådande ordning, marknad och struktur, inte att anpassa sig till marknaden och tjäna lagom med pengar.

Detta tog Svenska Dagbladets jury fasta på när de gav Svärdson Årets affärsbragd 2017.

– Pär Svärdson är en sann återfallsentreprenör som med Apotea har brutit mark i en av världens äldsta och mest samhällsviktiga branscher, säger Alexander Husebye, vd för Centrum för Näringslivshistoria och jurymedlem för SvD:s Affärsbragd.

Apoteksbranschens långa historia…

Att det är just e-apotek som Svärdson gett sig in på tycker vi på Centrum för Näringslivshistoria är extra intressant: apoteksbranschen har under historiens gång ändrat struktur och ägande många gånger. Från privat, till statligt och nu åter i privatform. Om detta kan man läsa mer om bl a på Apotekets historiska site som vi tagit fram åt Apoteket.