Nyheter

En flaska norsk oljehistoria

Har varit på Norsk Oljemuseum i Stavanger. Precis så påkostat som jag förväntade mig. En anläggning i ett med branschen, utformad som en oljeplattform, snyggt!

en-flaska-norsk-oljehistoria-1

Men också med ett självpåtagen kritisk hållning – välgörande. Allt är inte svart guld utan där finns även frågorna om vad Norge  gör efter oljan, hur göra med Lofotenfälten utan att förstöra ekosystemet.

Och hur kommer det sig att vårt broderfolk norrmännen inte är världens lyckligaste trots all rikedom?

Vår guide Geir Mossige visade underbara karikatyrer på Ola Nordman, av Norges motsvarighet till EWK, och även citatet från Barack Obama (när han träffade Jens Stoltenberg) om Norges ambitioner i utrikespolitiken -”you are punching over your weight”…

Och där, i en monter, den första flaskan med olja, en sirapsflaska, som borringenjören greppade när den första oljan rann upp. Egentligen var det två flaskor, men den ena sköt ingenjörens båda söner sönder när de träffade prick med luftgevär… Denna flaska undkom emellertid tonåringarna och överlämnades till museet när de blivit vuxna och lite försynt undrade om Oljemuseum skulle kunna vara intresserade.

en-flaska-norsk-oljehistoria-2

Vilken fråga, detta är ju så att säga starten på Norges oljehistoria, alldeles trivialt förpackad!