Alexander Husebye

VD

Alexander Husebye, Centrum för Näringslivshistorias vd.

Vi fyller 50 – och firar våra medlemsföretags historier hela året!

Centrum för Näringslivshistoria grundades 1974 – så i år fyller vi 50! Det firar vi under hela 2024 med aktiviteter som visar den rikedom som finns i våra medlemsföretags historiska arkiv och i den svenska näringslivshistorien.

Ny bok: ”Görings vittne” av Johan Jakobsson

Nu släpper vi ”Görings vittne – Vitvarudirektören Birger Dahlerus försök att stoppa andra världskriget” av Johan Jakobsson. Boken handlar om affärsmannen Birger Dahlerus och hans försök att gång på gång mäkla fred mellan Nazityskland och England åren 1939 till 1944.

Till minne av Britt Ullestad

Centrum för Näringslivshistorias hedersmedlem Britt Ullestad har gått bort i en ålder av 73 år.

Till minne av Bo Damberg

Tidigare ledamoten i vår styrelse, tillika hedersmedlemmen Bo Damberg har gått bort i en ålder av 85 år.

Professor Håkan Lindgren får Näringslivshistoriska priset 2022

Professor Håkan Lindgren får Näringslivshistoriska priset 2022. Han får det för mångåriga insatser som ledande näringslivshistoriker och akademisk institutionsbyggare.

Till minne av Lars Bergstig

Tidigare styrelseordförande i Föreningen Stockholms Företagsminnen Lars Bergstig har avlidit. Som borgarrådssekreterare var han aktiv i att utforma idén som är ursprunget för all vår verksamhet idag.

Uppdaterad sajt om bröderna Nobels oljebolag

Historien om Bröderna Nobels oljebolag, Branobel, finns att läsa på en uppdaterade sajten www.branobelhistory.com.

Arkivet berättar covidkrisens sanna historia

Under coronakrisen har olika aktörer snabbt velat tolka in större förändringar och skiften i samhällslivet till följd av pandemin. Inte sällan har intressegrupperingar läst in sin egen gamla käpphäst i krisen – och utifrån den formulerat lösningar för en värld post-corona. Men ska vi dra bestående lärdomar behövs både historisk kunskap och dokumentation av vad som faktiskt skett.

Nytt från förlaget: Staten och kapitalet

Mats Larssons ”Staten och kapitalet” är den tredje boken i Förlaget Näringslivshistorias klassikerserie. Den nya versionen har kompletterats ned ett nytt förord skriven av bokens författare.

Till minne av Hans De Geer

En person som på flera sätt har haft stor betydelse för Centrum för Näringslivshistoria har gått bort. Professor Hans De Geer, Stockholm, avled den 10 juni i en ålder av 76 år.