Alexander Husebye

VD

Alexander Husebye, Centrum för Näringslivshistorias vd, bloggar om sina fynd av näringslivshistoria i arkiven, i medier och i andra nätverk.

Ny bok: ”Immanuel Nobel & Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland”

Bengt Jangfeldt berättar om familjen Nobels okända företagsimperium i en ny bok. Boken är slutresultatet av över 10 års lång internationellt arkivprojekt där ett tidigare okänt arkiv från bröderna Nobels oljeföretag i Baku spelar central roll.

Arbetar­rörelsen måste fortsätta tro på sin historia

Liksom den svenska modellen byggt på dialog mellan olika intressen måste näringslivets och arbetslivets historia förstås som en helhet. Vi ser därför med oro att ARAB skär ned sin personal och verksamhet.

Premiär för Näringslivshistoriska priset

Nu kommer priset som uppmärksammar alla som lyfter de svenska företagens historia: Näringslivshistoriska priset som delas ut för första gången av Centrum för Näringslivshistoria den 5 september 2019.

Vi står värd när tyska företagsarkiv håller årsmöte i Stockholm

Vad har Sverige och Tyskland gemensamt? Massor förstås – inte minst näringslivshistoria! Den 6 och 7 maj står Centrum för Näringslivshistoria därför värd för en årlig konferens för tyska företagsarkivarier.

Tomas Söderberg 1936-2019

Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse och vän av verksamheten, har gått bort.

27 sep: Exploring Uses of the Past in Inter­na­tional Economic Relations (UPIER)

Internationella bank- och finansforskare träffades i vår forskarsal, som del av det europeiska UPIER-projeketet

Porsche fyller 70 år!

I år fyller Porsche 70 år! Sportbilstillverkaren som har sitt ursprung i Ferry Porsches modell 356, firar en historia som producent av flera ikoniska sportbilar….

Årsstämma 17 maj – med operahistoria

Centrum för Näringslivshistoria håller årsmöte 17 maj kl 11 – på Operan. Välkomna alla våra medlemsföretag.

”Historiens bevarare, sanningens väktare”. VD i Årskrönika 2016

När begrepp som ”faktaresistens” och ”alternativa fakta” blir vardagsmat, är vår roll som arkivarier och historiker viktigare än någonsin, skriver vd Alexander Husebye i vår årskrönika 2016.

Årsmöte – med Stockholmsskildringar

Centrum för Näringslivshistorias årsmöte hålls i år 27 april. Direkt efter själva årsmötet, dit medlemmar i Föreningen Centrum för Näringslivshistoria är bjudna, hålls ett öppet…