Nyheter

Gripenstedt, Lagerlöf och Gumaelius

Riksbanken efterlyser förslag till nya motiv när våra sedlar görs om. I dagens SvD föreslår PJ Anders Linder Johan August Gripenstedt, mannen bakom näringsfriheten 1864, att pryda den kommande 200 kronorssedeln.

Alldeles utmärkt! Själv känner jag att utan Gripenstedts reformer skulle jobbet som näringslivshistoriker vara betydligt fattigare. Reformerna blev starten på vår svenska, internationellt unika, näringslivshistoria. Inte många av våra stora företag hade kunnat växa och internationaliseras så snabbt som de gjorde tack om inte Gripenstedt lyft på bommarna.

2014 kommer Centrum för Näringslivshistoria fira 150-årsjubileet av reformerna, och innan dess kommer vi starta upp bokprojekt, vi kommer ge Gripenstedt en egen facebook och leta lokal för en utställning.

Alla är för övrigt välkomna att rösta på sedelmotiv,sedlarmynt@riksbank.se !

En företagare i Gripenstedts samtid, som drog stor nytta av reformerna var föresten Sofia Gumaelius, förgrundskvinna i PR-branschen. Hon skulle säkert röstat för omval av Selma för tjugorna, synonyma med varandra som författaren och sedeln är.

Selma och Sofia var väninnor, den senare hjälpte den unga författarinnan i början av sin karriär. Det läser jag just nu i ett bokmanus om just Sofia, skrivet av Ewonne Winblad. Det blir en fantastisk uppföljare till hennes bok om Hanna Lindmark!