Nyheter

Kulturnyheterna och Lina Thomsgård pratar Arkivism hos oss

Personalen på Gumaelius annonsbyrå samlad när företaget firade sitt 25-årsjubileum på Hasselbacken i Stockholm den 28 juli 1902. Ur Centrum för Näringslivshistorias bildarkiv.
VISA BILDTEXT
Personalen på Gumaelius annonsbyrå samlad när företaget firade sitt 25-årsjubileum på Hasselbacken i Stockholm den 28 juli 1902. Chefen, fröken Sofia Gumaelius sittande, fjärde från vänster. Som synes ingick endast en herre i personalen. Ur Centrum för Näringslivshistorias bildarkiv.

Annonsdrottningen Sofia Gumealius och Gumealius Annonsbyråns arkiv stod i centrum när SVT Kulturnyheterna och Lina Thomsgård besökte Centrum för Näringslivshistoria för att berätta om nya boken Arkivism: en handbok.

Den nysläppta boken Arkivism: en handbok (Volante, 2021) är en handbok i hur vi alla kan se till att kvinnor gör avtryck. Dels genom att hitta kvinnorna som döljer sig i våra arkiv, dels genom att arkivera oss själva och andra. Kulturnyheterna och Stockholms Kvinnohistoriskas Lina Thomsgård kom på besök till oss på Centrum för Näringslivshistoria för att prata om bokens budskap och syfte.

I boken ger journalister, forskare och arkivarier sina bästa tips kring hur du kan hitta kvinnor i arkiven och bevarar dagens kvinnors historia.

Här kan du se hela inslaget (ca 10 minuter in i programmet)

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har länge jobbat med att lyfta fram kvinnlig historia och uppmuntra kvinnliga entreprenörer att bevara sina arkiv och berätta om sina gärningar. Fler berättelser om företagsamma kvinnor hittar du på vår sajt BizStories, bland våra böcker och poddar.

Vill du veta mer om vår verksamhet och våra projekt kring kvinnligt entreprenörskap? Kontakta oss så berättar vi mer!