Hur kan vi få fler kvinnor att starta företag? Det var frågan som var på tapeten under en eftermiddag på Svenskt Näringsliv.
Seminariet inleddes med att jämställdhetsminister Maria Arnholm gav sin syn på det arbete som bedrivs av regeringen för ökad jämställdhet och ökat företagande bland kvinnor. Därefter gav nationalekonomen fil. dr. Anita Du Rietz en historisk översikt utifrån den nyutkomna boken ”Kvinnors entreprenörskap under 400 år”. I boken visar hon på en rad faktorer som gjort det svårare för kvinnor att starta och driva företag under det senaste århundradet. Se och hör hennes föreläsning här.
En panel bestående av representanter för näringslivet lyfte sedan fram de frågor de tyckte var viktigast för att få fler kvinnor att starta företag. Samtliga tre företagare i panelen har startat företag inom välfärdssektorn och sade sig uppleva ett motstånd från kommuner och landsting.
– Det finns en rädsla hos kommuner och landsting för att privata företag kan leverera bättre, sa Christina Wahlström som grundat vårdföretaget Mama Mia.
Även vinstfrågan lyftes fram som en viktig punkt. Om det skulle bli förbjudet att gå med vinst eller använda vinsten efter eget tycke så skulle många företag gå under och få nya skulle startas. Detta inom en sektor där kvinnor faktiskt startar företag idag.
– Det här är mycket märkligt för mig. Det är ingen som ifrågasätter att stora byggföretag som gör upphandlingar för att bygga till exempel vägar och broar gör vinst, poängterade Annika Lundius, vice vd för Svenskt Näringsliv.
Seminariet arrangerades av Centrum för Näringslivshistoria, Svenskt Näringsliv och Almega.