Sara Johansson

Förläggare och redaktionell chef

Sara Johansson är förläggare och redaktionell chef på Centrum för Näringslivshistoria. Trots alla böcker, tidningar och sajter hon gjort om företag blir hon fortfarande lika glad över de aha-upplevelser företagshistorien ger.

Vi berättar Stims historia

I en jubileumsskrift, framtagen med hjälp av Centrum för Näringslivshistoria inför Stims 100-årsjubileum, ges en unik inblick i både musiklandskapets utveckling och Stims arbete.

Nytt från förlaget: Kerstin Hesselgren – hälso­vårdsapostel och riksdags­pionjär

Kerstin Hesselgren var en av de fem kvinnor som först tog plats i det svenska parlamentet, och även en pionjär inom många andra områden. Förlaget Närings­livs­historia ger nu ut den första hel­täckande biografin om hennes liv och gärning.

Två sekel med Norstedts

Jubilerande Norstedts släppte ett praktverk med 200 nedslag ur förlagets långa historia. Materialet har inhämtats bl a från Norstedts omfattande arkiv hos oss på Centrum för Näringslivshistoria.

Skolor och curling i senaste Företagshistoria

I årets allra första numret av Företagshistoria berättar vi bl a om 1800-talets företagsamma kvinnor som förändrade dåtidens skolväsende, Polarbröds historia och finska porslinstillverkaren Arabia.

Nytt från förlaget: Svenska Retursystem 25 år i branschen

Svenska Retursystem, SRS, startade genom ett unikt samarbete mellan de största aktörerna inom livsmedelsbranschen. I en ny skrift från Förlaget Näringslivshistoria berättas företagets historia.

Nytt från förlaget: Två sekel av folkbildning

Sällskapet för folkundervisningens befrämjande har varit verksamma i hela 200 år. I en ny antologi beskrivs såväl föreningens historia som nutida verksamhet. Sex olika forskare beskriver också utvecklingen och utmaningarna inom det pedagogiska området som helhet.

Restaurang­drottning under lupp

Många känner kanske till att Wilhelmina Skogh var vd för Grand Hôtel i början av 1900-talet. Men det finns mycket mer att berätta om denna före­gångare inom hotell- och restaurang­branschen.

Stora planer och välklädda herrar i nya numret av Företagshistoria

I årets sista Företagshistoria berättar vi bland annat om DNs planer på att bygga planetarium i Stockholm, den elektriska adventsljusstakens historia samt om världens äldsta bank. Och mycket mer!

SCA:s arkiv till Centrum för Näringslivshistoria

SCA:s arkiv om nästan 6 000 hyllmeter, som till nu stått i Villa Merlo i Timrå, flyttas under hösten till Centrum för Näringslivshistoria. Det säkrar materialets framtida levnad i professionella arkivlokaler, samtidigt som det blir mer tillgängligt för ännu fler forskare från hela landet och även öppnar upp för samarbeten med lokala arkivaktörer som Näringslivsarkiv i Norrland.

Företagsmuseer, ABBA och kungliga favoriter i Företagshistoria

I senaste numret av Företagshistoria berättar vi om systemet med brittiska hovleverantörer, företag som skapar egna museer och svensk standardisering. Ute 27 september!