Sara Johansson

Redaktör, chefredaktör för magasinet Företagshistoria

Sara Johansson är redaktör på Centrum för Näringslivshistoria. Trots alla böcker, tidningar och sajter hon gjort om företag blir hon fortfarande lika glad över de aha-upplevelser företagshistorien ger.

Reklam i nya numret av Företagshistoria

Den 28 september kommer senaste numret av Företagshistoria. I den kan du läsa om svensk reklamhistoria, uppfinnaren Boris Hagelin och cementens långa historia.

Ny bok om Curt Nicolin

Ingenjören och direktören Curt Nicolin var länge tongivande i det svenska samhället. Den 10 mars skulle han fyllt 100 år – vilket Förlaget Näringslivshistoria uppmärksammar med en ny biografi om Nicolin, som skildrar både mediabilden och människan bakom den.

Forskning om politikern och industrimannen Arvid Lindmans liv

Arvid Lindman (1862–1936) är mest känd som Sveriges statsminister under två perioder. Men han var också en mycket aktiv näringslivsprofil, och det är den delen av hans liv som nu sätts under lupp.

Ute nu: Företagshistoria #1 2021

På tisdag 16 mars kommer årets första nummer av Företagshistoria. I den tittar närmare på företagshälsovårdens historia. Dessutom handlar det om skidåkning och dansk-svensk öl….

Industrivärdens arkiv till Centrum för Näringslivshistoria

Vi har fått förtroende att ta hand om Industrivärdens historiska arkiv.

Årets sista nummer av Företagshistoria ute!

På tisdag 8 december släpps årets sista nummer av Företagshistoria. Läs om hur Konsum drev nattklubb på 60-talet, Överskottsbolagets ursprung och 50 stormiga år inom glasögonbranschen.

Nytt nummer av Företagshistoria ute!

På tisdag 29 september kommer senaste numret av Företagshistoria. Läs om skördeströskans historia, sparbankernas födelse samt om bröderna Nobels äventyr i Ryssland under tsartiden.

Nytt från förlaget: berättelsen om ImseVimse på engelska

Boken Mod, hållbarhet & omtanke – berättelsen om företaget ImseVimse gavs ut på Förlaget Näringslivhistoria i början av 2020. Nu går det även att ta…

Svenska företag i Sydafrika

Redan i mitten av 1800-talet gjorde svenska företag affärer i området som i dag är Sydafrika. Matthias Holmstedt, lektor vid Mälardalens högskola, gör just nu research i vår läsesal till en bok om detta spännande ämne.

Nytt nummer av Företagshistoria ute 9 juni

Movieboxens uppgång och fall, brittisk pubhistoria och mycket mer i senaste numret av Företagshistoria, ute i handeln tisdag 9 juni.