Nyheter

Världsbokdagen 23 april

VISA BILDTEXT
Brevet till Selma Lagerlöf från Karl Otto Bonnier. Ur Bonniers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

På Världsbokdagen skulle Centrum för Näringslivshistoria haft besök av Kungliga Bibliotekets vänförening Biblis för en specialvisning med boken som tema. Besöket ställdes in som så mycket annat i coronatider. Detta känns särskilt tråkigt i en tid då boken behövs som mest samtidigt som bokbranschen kämpar för sin överlevnad. Men boken kommer att överleva även denna kris och vi hoppas se Föreningen Biblis på besök vid ett senare tillfälle – varför inte på Världsbokdagen 2021?

Tills dess, en personlig favorit bland guldklimparna: Bokförläggare Karl Otto Bonniers brev till Selma Lagerlöf den 18 maj 1905. Där kommenterar han författarens nya bokprojekt – en läsebok i geografi som ska handla om en liten pojke som reser på gåsarygg över Sveriges avlånga land. Jag citerar förläggaren: ”Hvad gör det, att det dröjer ett år längre – tag god tid på Er – här gäller det ju nästan Ert största slag, som skall göras!” Knappast sådant en författare är van att höra från sin förläggare. Å andra sidan visste nog Karl Otto Bonnier vad han gjorde; Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige publicerades i två delar 1906 och 1907. År 1909 tilldelades Selma Lagerlöf som första kvinna Nobelpriset i litteratur.

Världsbokdagen äger rum på torsdag, den 23 mars. Centrum för Näringslivshistoria förvaltar en av världens mest omfattande förlagssamlingar, med handlingar, korrespondens, originalmanus och mycket annat från de flesta av de stora svenska bokförlagen. Fira Världsbokdagen 2020 hemma, med en god bok!

Brev till Selma Lagerlöf från Karl Otto Bonnier. Ur Bonniers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.