Nyheter

Anders Johnson årets Torgny Segerstedt talare

Den 31 mars i år höll Anders Johnson, författare till bland annat Invandrarna som byggde Sverige, årets föreläsning i Torgny Segerstedts minne. Ämnet för föreläsningen var historiskt betydelsefulla invandrade som format såväl Göteborg och Stockholm som resten av Sverige.

Torgny Segerstedt var under andra världskriget chefredaktör för Göteborgs handels och sjöfartstidning i vilken han öppet kritiserade nazismen och fascismen som rev upp den europeiska kontinenten. Stiftelsen Torgny Segerstedts minne arbetar för att främja tvärvetenskaplig forskning med syfte att stärka grundläggande demokratiska värden såsom tankefrihet, åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Anders Johnson är författare och ledamot i styrelsen för stiftelsen. Den grundläggande idén i Johnsons föreläsning, och bok, är den att Sverige inte hade varit vad det är idag utan influenser från utlänningar och invandrare:

–  Invandrare har under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden, haft stor betydelse för Sveriges utveckling, säger Johnson.

Även uppfinningar skapade av svenskar och som bidragit till samhällets utveckling har ofta varit resultatet av influenser från andra länder.

// Köp Invandrarna som byggde Sverige utgiven av Centrum för Näringslivshistoria //

Csaba Bene Perlenberg skriver i en krönika i GT Expressen om hur han efter Johnsons föreläsning slås av tanken på att man förr såg invandrare som resurser, som något positivt. Det var Sverige som skulle dra nytta av dem, av deras kunskaper. Det är viktigt att komma ihåg detta i en tid då nationalism, protektionistiska strömmar och en rädsla för öppenhet växer sig starkare runt om i världen.