Nyheter

”Brännvinskungen” får måltidsakademiens bokpris

VISA BILDTEXT
Brännvinskungen. (Förlaget Näringslivshistoria, 2017.)

”Brännvinskungen: berättelsen om L.O. Smith” vann kategorin Essäer kring måltiden vid Årets Svenska Måltidslitteraturs prisutdelning arrangerat av Måltidsakademien biblioteksstiftelse.

Boken fick utmärkelsen med motiveringen:

Historien om brännvinskungen L.O. Smiths liv och leverne är så osannolik att ingen vettig människa kan tro på den. Men bevisen finns i arkiven, och Pelle Berglunds skildring är såväl vederhäftig som fylld av berättarglädje.

Priset mottogs av projektledaren Jenny Bergman, bokens formgivare Patrik Sundström samt bildredaktören Margarita Feldman. Boken Brännvinskungen: berättelsen om LO Smith är utgiven på Förlaget Näringslivshistoria.

Om boken

Den fattige pojken Lars Olsson skapade sin egen framgång och blev under namnet L.O. Smith en av sin tids mest omstridda män. Brännvinskung, arbetarförkämpe, riksdagsman, globetrotter och en av Sveriges absolut rikaste. Hans offentliga liv var en berg- och dalbana av storartade succéer och svidande förluster. Hans privatliv likaså.

Författaren Pelle Berglund har med hjälp av brev, dagböcker och annat arkivmaterial tecknat ett porträtt av denne närmast osannolike man. En man som idag kanske är mest känd som porträttet på Absolut vodka-flaskans sigill.

 

Pelle Berglund. (Foto: Lennart Sundberg)

Brännvinskungen” ges ut av Förlaget Näringslivshistoria och är en ny och omarbetad version av Berglunds bok ”Kung Brännvin”, utgiven 2008 på Prisma. Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria var:

Boken formgavs av Patrik Sundström.

Tryckeri: Åtta.45 Tryckeri AB, Järfälla

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Mer om Måltidslitteratur kan du läsa här

Köp boken i vår butik