Nyheter

En djupdykning i den svenska prylhistorien

Varje år sedan 1918 har Clas Ohlson i Insjön gett ut sin katalog med prylar. En årlig högtidsstund – i 100 år! – för många prylälskare. Men tillsammans ger katalogerna även en översikt över vilka prylar vi använt för att göra vardagen lite enklare. Det uppmärksammas i den nya boken ”Älskade prylar” (Förlaget Näringslivshistoria) som kommit lagom till julhandeln.

Boken Älskade prylar låter oss återuppleva de saker som vi svenskar under de senaste hundra åren har drömt om, älskat och inte klarat oss utan. I tio kapitel bjuds läsaren på en resa genom det svenska 1900-talet och vägleds av en rad namnkunniga skribenter. Tv-profilen Ernst Kirschsteiger, regissören Maria Blom, konstnären och leksaksfantasten Lasse Åberg, och äventyraren Johanna Davidsson är några av dem som berättar om sin relation till prylar och samlande. Men framför allt bjuder boken på bilder och beskrivningar av prylarna vi använt.

Samtidigt är boken inte bara en nostalgitripp.

‒ Prylar är utmärkta tidsmarkörer! Större teknikskiften och samhällsutveckling speglas verkligen i vilka prylar vi använt oss av genom åren, säger Anders Landén på Centrum för Näringslivshistoria som var bokens redaktör.

”Älskade prylar” ges ut av Förlaget Näringslivshistoria och finns att köpa i Clas Ohlsons butiker samt på clasohlson.se.