Nytt från förlaget:
Mathilda – historien om Indiskas grundare

VISA BILDTEXT
Mathilda: historien om Indiskas grundare av Sara Sjöström, Förlaget Näringslivshistoria.

Mathilda Hamilton var missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm och 1901 öppnade butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska – och som till sist tvångsintogs på Beckomberga mentalsjukhus. Etnologen Sara Sjöström berättar hennes fascinerande historia i boken ”Mathilda – historien om Indiskas grundare”, ny från Förlaget Näringslivshistoria.

Förlaget Näringslivshistorias senaste utgivning är en biografi om en färgstark person som levde ett makalöst liv. Ett människoöde som skulle vara bortglömt om det inte vore för ett efterlämnat fotoalbum. På Etnografiska museet i Stockholm finns ett stort fotoalbum skapat av missionären, författaren och entreprenören Mathilda Strömberg Hamilton. Bildmaterialet sträcker sig från senare delen av 1800-talet fram till 1930-talet och är nästan det enda som finns bevarat från kvinnan som startade Indiska Utställningen, grunden till det vi i dag känner som butikskedjan Indiska.

Etnologen Sara Sjöström har med utgångspunkt från fotoalbumet grävt fram Mathildas historia. Resultatet är en berättelse om resor, äventyr och stora framgångar. Men också om motgångar, svek och sorger. Allt rikt illustrerat med huvudpersonens egna bilder.

Boken ges ut av Förlaget Näringslivshistoria och är tryckt med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden och Kungl. Patriotiska Sällskapet.

Om författaren

Sara Sjöström är utbildad etnolog och journalist och arbetar som skrivhandledare på Högskolan i Skövde. Det här är hennes författardebut.

Boken går att köpa online på Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln och i vår egen Bokbutik.

BESTÄLL BOKEN HÄR

Projektgrupp hos Centrum för Näringslivshistoria