Nyheter

Vår julgåva: En bok om Childhood 20 år

Vår julgåva i år är en bok om Childhood 20 år, som vi gjort tillsammans med Childhood, om deras arbete för att ge barn en tryggare och kärleksfullare barndom. I boken möter man några av alla projekt som stötts – och får höra från Drottning Silvia om varför hon startade Childhood.

År 1999 grundades World Childhood Foundation av Drottning Silvia, i syfte att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Under de 20 år som sedan gått har Childhood givit stöd till mer än tusen olika projekt, för att utveckla nya metoder och modeller så att fler barn kan få en trygg och kärleksfull barndom.

I boken För en barndom fri från våld (Förlaget Näringslivshistoria, 2018), som vi tagit fram för och med Childhood, presenteras några av alla dessa projekt. Mycket återstår, men Childhoods verksamhet över 20 år visar att vi med gemensamma krafter kan förhindra våld och övergrepp mot barn.

Boken är ett avstamp för Childhoods 20-årsjubileum under 2019. Vid en gala 18 december, inför Drottning Silvias 75-årsdag, överlämnades dessutom boken som en mycket uppskattad gåva till Drottningen.

Galan spelades in. Se ”En hyllning till drottning Silvia” på SVT Play. (Presentationen av Childhood börjar 1 timme 26 minuter in i programmet.)

Boken finns i dag i svensk version, och kommer i februari även finnas i engelska, tyska och portugisiska utgåvor.

Läs om hur Childhood arbetar för att få oss alla att vara mer uppmärksamma så att övergrepp på barn kan förhindras. Här ses prinsessan Madeleine på en bild från Times Square i New York i kampanjen Eyes wide open 2015. (Foto: Childhood.)

Christian Berg kom 2003 till Childhood med en banbrytande idé om hur teknik kan hjälpa att spåra och förhindra sexuella övergrepp mot barn. Det företag som Childhood hjälpte honom starta - Netclean - hjälper nu poliser och myndigheter i länder över hela världen. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)

Den 18 december 2018 uppvaktades Drottningen inför sin 75-årsdag av alla de stiftelser som hon startat eller beskyddar. Boken om Childhoods 20 år överlämnades då till henne i en specialutgåva.

Läs bland annat om Childhoods arbete med mentormammor som fungerar som hembesökande BVC-sköterskor i Sydafrika. (Foto: Childhood.)

En julgåva från många!

Boken, som vi gjort pro-bono, är vår julgåva i år. Childhoods och vårt stora tack till de samarbetspartners som också ställt upp utan betalning för att göra boken:

Bokens projektgrupp

Boken ges ut av Förlaget Näringslivshistoria. I projektgruppen på Centrum för Näringslivshistoria, som driver förlaget, ingick:

Dessutom:

  • Texter: Britta Holmberg, Paula Guillet de Monthoux, HKH Prinsessan Madeleine, Ulrika Fjällborg, Maja Lundbäck, Hanna Dunér, Johan Holmström, Maria Lindberg Howard, Åsa Andreasson Åkerström, Anders Sjöman, Sara Johansson
  • Formgivare: Bea Hellman
  • Tryck: Åtta45 Tryckeri (Järfälla, Stockholm)
  • Jubileumsförpackning: Profilskaparen

Boken delas ut av World Childhood Foundation till utvalda mottagare. Den kommer även att finnas att köpa i bokhandeln från början av 2019.  Allt överskott från försäljningen går till Childhood.