E-arkiv, history marketing och de första elbilarna

se vårens seminarier i efterhand!

VISA BILDTEXT
Foto: Alexander Ruas.

Missade du någon av lunchwebbinarierna som vi ordnade under våren? Nu har du chansen att komma ikapp och se inspelningarna från vårens seminarier i efterhand. Perfekt för dig som vill lära dig något nytt under semestern!

Kom igång med digitalt bevarande

Vår konsultchef Per-Ola Karlsson delar med sig av kunskaper kring hur företag kan göra för att hantera och arkivera sin digitala information! Han tipsar på hur du kommer igång med digital arkivering, samt hur du ska tänka strategiskt kring långtidslagring av digitala dokument. Han ger även konkreta exempel på vilket mervärde och affärsnytta ett digitalt arkiv kan ge ett företag.

 

Arkiv, så funkar det

Vår kärntjänst är att sköta företags arkiv åt dem. Men vad ingår egentligen i ett arkiv? Hur avgör man vilka handlingar som bör bevaras, hur arbetar man sedan med att hålla dom tillgängliga? Vad kostar det – och vad kostar det att inte ha en arkivlösning på plats.

Allt detta gick arkivarie Gustav Svensson igenom under ett webbinarium. Vår vice vd Krister Hillerud inledde.

 

Grunder i History Marketing

Med sitt historiska material kan företag skapa en strategisk tillgång att använda i kommunikation, varumärkesbyggande och förändringsarbeten. Vår kommunikationschef Anders Sjöman berättar hur du kan aktivera ditt företags historia som ett affärsbyggande verktyg och ger många exempel på hur andra företag jobbat med historia, både svenska och utländska.

De första elbilarna

Den svenske uppfinnaren Waldemar Jungner var på väg att knäcka problemet med batteridrivna bilar – redan år 1900. Med sitt revolutionerande alkaliska batteri slog han världsrekordet för batteridrivna bilar på Stockholms gator – 148,5 kilometer på en och samma laddning. Jungners uppfinning kom att ligga till grund för en av de svenska snilleindustrierna, men uppfinnaren själv fick nog av batterivärlden efter patentstrider med Thomas Edison i USA, som kort efter svensken tagit patent på en snarlik uppfinning.

I ”Batterifabriken: En uthållig kraftkälla i Oskarshamn” (Förlaget Näringslivshistoria, 2018) skildras utvecklingen. Bokens författare Anders Houltz berättar om resan från en närmast bortglömd uppfinnare, Waldemar Jungner, och hans batterilösning till dagens moderna batteritillverkare.

 

Näringsfrihetens betydelse för Sverige

Vår skolansvariga Anahi Davila, näringslivshistorikern Anders Johnson och forskningschef Anders Houltz pratar om starten för den moderna Sverige, mannen bakom näringsfrihetsreformen Johan August Gripenstedt, kvinnors företagande samt den svenska modellens framväxt och utveckling. Moderator är Gustav Svensson.