På lördag 9 november är det 30 år sedan Berlinmuren föll och Östtyskland och Västtyskland förenades. SRs P1-morgons Magnus Thorén intervjuade vår vd Alexander Husebye och Ekots utsända Daniela Marquardt på plats vid Invalidenstrasse i Berlin i morse.
I 28 år stod Berlinmuren som symbol för uppdelningen av Europa. Murens fall den 9 november 1989 markerade slutet på kommunistväldet och början på ny frihetlig era. Alexander Husebye befann sig i Berlin under de dramatiska och historiska dagarna och upplevde den euforin och historiska stämningarna som rådde då. Han reflekterar också över den ekonomihistoriska aspekten av återförenandet:
– Tydligaste skeendet var det gigantiska privatiseringen av statliga företag som skedde DDR, 12 000 företag som alla ska privatiseras, ungefär 4 000 000 människors arbetsplatser som omvandlas och de flesta arbetsplatserna försvinner. En process som kantades av skandaler och kriminalitet bl a. Ett mycket speciellt historiskt skeende som nog aldrig har ägt rum tidigare, säger Alexander.