Nytt jubileumsmagasin firar 
Intrum 100 år

VISA BILDTEXT
One Hundred - Leading The Way To A Sound Economy Since 1923, Intrum 100. (Förlaget Näringslivshistoria, 2023)

Från inkassoföretaget Justitias Upplysningsbyrå AB, som startades i Jönköping 1923 till dagens Intrum, ett europeiskt kredithanteringsföretag, som hjälper företag utvecklas genom att ta hand om deras kunder, går en 100-årig historia. Den berättas i ett nytt magasin vi gjort åt Intrum. 

Människor i skuld har det funnits ända sedan mänskligheten uppfann pengar. Men sättet att inkassera skulder har utvecklats starkt, inte minst det senaste seklet. Det är länge sedan kreditgivare satte skuldsatta i fängelse. Idag arbetar kredithanteringsföretag med att hjälpa folk sanera sina finanser och betala tillbaka sina skulder — till nytta för alla inblandade.

Som branschledande aktör berättar svenska Intrum denna historia i det jubileumsmagasin vi hjälpte företaget att ta fram med anledning av dess 100-årsjubileum i år.

Magasinet bygger på research i det företagsarkiv som Intrum har hos oss på Centrum för Näringslivshistoria, på research i andra finansiella och historiska arkiv, och på djupgående intervjuer med dagens Intrum-medarbetare. 

Magasinet, som tryckts i begränsad upplaga avsedd främst för Intrums medarbetare, går att ladda ned som pdf direkt på Intrums webbsida

Mer forskning välkomnas!

Vad vi kan se är detta första gången som inkasso- och kredithanteringsbranschens historia beskrivs i en historisk översikt. Magasinet är en populärhistorisk presentation — men här finns mycket oplöjd akademisk mark, för en intresserad universitetsforskare.  Intrum och Centrum för Näringslivshistoria håller tummarna för att detta jubileumsmagasin kan väcka även sådant intresse.  

Projektgrupp

Magasinet ges ut av Förlaget Näringslivshistoria.

Magasinet gjordes av: