Att stadens offentliga rum är tillgängliga för män och kvinnor på lika villkor kan tyckas givet. Dock inte ur ett historiskt perspektiv. I projektet »Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia« undersöker forskare och arkivarier hur historiska samlingar och arkiv med hjälp av ny teknik kan bidra med kunskap om hur stadens rum befolkats och just »bekönats« under olika tidsperioder.
Rebecka Lennartsson, chef för Stockholmia förlag och forskning, är projektledare för Bekönade rum. Hon studerar bordellernas historia under 1800-tal och tidigt 1900-tal.
– Det finns så fantastiskt mycket spännande historia som bokstavligen ligger gömd i våra arkiv och samlingar, säger Rebecka, och fortsätter: – Bara en liten bråkdel av alla föremål, foton, dokument och berättelser når ut genom att lyftas i böcker eller i utställningar. För mig handlar det om ren och skär nyfikenhet – jag vill komma in bakom kulisserna!
TILLGÄNGLIGHET OCH INKLUDERING NÄR FLER ASPEKTER UR HISTORIEN LYFTS
Projektgruppen kommer under året att presentera resultaten under föredrag och i podcasts, och med inlägg på webbplatsen Stockholmskällan. 2020
siktar man på att ha en antologi färdig innan projektet avslutas med en konferens på Stadsmuseet.
– På ett plan handlar det om allas rätt till kulturarvet. Både i meningen att det ska vara tillgängligt för alla, och i bemärkelsen att kulturarvet har en inkluderande potential. Historiskt sett finns en skevhet i vilka berättelser som lyfts, vilka aspekter man har valt att betona. Vi vill dra vårt strå till stacken och söka efter alternativa historier. Men framför allt är det ett metodutvecklingsprojekt. Vi försöker hitta sätt att forska i arkiven som tar vara på kunnande hos både forskare och arkivpersonal, och som gör materialet tillgängligt och sökbart för fler i stället för att bara hamna i forskarens byrålåda.
Rebecka Lennartssons egen forskning handlar om bordellen, ett av stadens mer ljusskygga rum. Fastän antalet etablissemang tidvis varit betydande har verksamheten sällan efterlämnat arkivmaterial i konventionell mening. I stället är det i polisrapporter och hälsovårdsmyndigheters handlingar eller i personliga vittnesmål som bordellnäringen avsatt spår. Material har hämtats från bland annat Stockholms stadsarkiv. Hos Centrum för Näringslivshistoria finns desto mer att hämta då det gäller kök, skyltfönster och caféer.