”HSB och bostadspolitiken 1997-2022” är den sjunde utgåvan i serien om HSBs historiska utveckling. Den plockar upp historien där HSB-legendaren Owe Lundevalls tidigare sex utgåvor slutade. Boken är gjord på uppdrag av HSB av oss på Centrum för Näringslivshistoria.
Den långvariga HSB-medarbetaren Owe Lundewall skrev under 1990-talet sex volymer om ”HSB och bostadspolitiken”. Den sjätte volymen täckte fram år 1997 och HSB ville nu, inför sitt 100-årsjubiluem i år, bygga vidare med en sjunde volym, för de senaste 25 åren. Uppdraget gick till oss på Centrum för Näringslivshistoria, som även sköter om HSB:s historiska arkiv, att ge ut boken på vårt Förlaget Näringslivshistoria.
Då utgivningen sammanfaller med HSBs hundraårsjubileum avslutas boken med en överblick över organisationens långa och händelserika historia. En organisation som i 100 år präglat, utvecklat och bidragit till det goda boendet för miljontals svenskar.
Boken bygger till stora delar på HSBs eget historiska arkivmaterial som finns deponerat hos oss på Centrum för Näringslivshistoria. Arkivet är unikt i Sverige med material från och om den svenska bostadsmarknaden som spänner över 100 år. I arkivet finns dokument som brev, anteckningar, protokoll, utredningar, köpehandlingar och inte minst fotografier. Tack vare arkivet och den roll HSB har spelat i samhället ger boken (och dess föregångare) en fascinerande och ingående inblick i den svenska bostadsmarknadens – och den svenska bostadspolitikens – utveckling.
Om bokens innehåll
Åren 1997–2022 präglas av två tydliga perioder, den första då HSB ”återerövrar skillnaden” och den andra av en genomgripande förändringsresa. Våren 1997 fick HSB sin första kvinnliga förbundsordförande – Gun-Britt Mårtensson. Under hennes ordförandetid i tio år inledde HSB ett omfattande arbete med att tydliggöra HSBs unika roll på den svenska bostadsmarknaden. En roll som bygger på de fem grundläggande kärnvärderingarna som sammanfattas till ETHOS: Engagemang, Trygghet, Hållbarhet, Omtanke och Samverkan.
Den stora förändringsresan tog sin utgångspunkt i tre tydliga omvärldstrender: digitalisering, regelefterlevnad och hållbarhet. Att digitalisera verksamheten har varit ett viktigt verktyg för att kunna upprätthålla konkurrenskraften. Och för att kunna finansiera detta nödvändiga utvecklingsarbete har det krävts stora resurser. Detta i sin tur ledde fram till att HSB nationellt fick en ny organisatorisk struktur 2017.