Nyheter

Porsche Museum tar besökare från konsten

Är i Stuttgart på välbesökta Porsche Museum (i Zuffenhausen). I samma stad fast på andra sidan, i Obertürkheim, ligger Mercedes Museum. Nånstans mittemellan hittar vi Boschs museum.

I Stuttgart finns också den vanliga uppsättningen av konstmuseer, men frågan är om inte bilmuseerna numera drar betydligt större publik.

Biltillverkarna har förstås slantat upp, och det med besked. Vi talar om museer som ligger i 300 miljoner Euro – klassen. Något som de flesta konstmuseer får får suga på ramarna efter (om man inte heter Guggenheim..).

På Porsche Museum handlar det om att fylla varumärket med så mycket ärofull historia som möjligt. Fart, rallysegrar, personligheter – fast också en och annan brandbil och traktor, som får visa att man inte bara funnits till för fartdårar.

I mitten av utställningen finns denna installation som blygsamt antyder att man vunnit några pokaler (28 000 stycken).

porsche-museum-tar-besokare-fran-konstmuseerna-1

Museer som dessa är en del av en ny trend som vi kan iaktta i städer som har turen att hysa framgångsrika företag med starka varuärken. Industriellt tillverkade föremål som ställs ut i miljöer med exklusiva restauranger omgivet av spektakulär arkiktektur konkurrerar med det traditionella museet, där unikatet/ konstverket fascinerar.

Konstmuseerna har fått konkurrens. Besökarströmmarna har upptäckt något nytt, något som de känner igen och som har en god portion nostalgi över sig.

Om jag själv skall välja Porsche Museums vackraste bil, blir det denna 911 från 1968. En sådan ville jag ha som 10-åring…

porsche-museum-tar-besokare-fran-konstmuseerna-2

Sedan fanns förstås avdelningen prylar som kretsar kring varumärket, en del av ganska kitschig karaktär, eller vad sägs om denna Porsche 911 i form av en kaffekanna?..

porsche-museum-tar-besokare-fran-konstmuseerna-3